Over Nancy
Nancy Vermeulen Private Astronaut Trainer

MOTIVERENDE SPREKER - STRATEGISCH ADVISEUR & BUSINESS COACH


Nancy Vermeulen is commercieel piloot-instructeur, Master in de theoretische natuurkunde en sterrenkunde, was commandant van een Mars-simulatie in Utah en nam deel aan de ESA-astronautenselecties van 2008.

Het universum dichter bij mensen brengen en vice versa, dat is haar persoonlijke missie. In 2018 richtte ze de Space Training Academy op, waar ze privéastronauten en suborbitale wetenschappers voorbereidt op hun eerste ruimtereis.

Ze is een internationale motiverende spreker en gastdocent voor onder andere: TEDx events, Deloitte University, Europese Commissie.

In 2021 publiceerde ze het boek “Iedereen Ruimtevaarder” (Lannoo).

Zij is betrokken bij het Einstein Telescope project als stakeholdermanager voor de Euregio Maas-Rijn.

Nancy is ook strategisch adviseur & business coach en zit in de raad van bestuur van diverse bedrijven.

Nancy Vermeulen with Sir Richard Branson Virgin Galactic

RUIMTE-AMBASSADEUR


In 2011 kwam Nancy Vermeulen in persoonlijk contact met één van de grote pioniers van de commerciële ruimtevaart industrie Sir Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic dat ruimtereizen verzorgt. Sir Richard inspireerde Nancy Vermeulen om haar kennis en ervaring niet alleen in te zetten voor de wetenschap maar óók om het te delen met het grote publiek. Inmiddels is Nancy Vermeulen een veelgevraagd spreker op internationale podia.

Nancy Vermeulen Commandant Mars simulatiemissie

WETENSCHAPPER


Als wetenschapper heeft Nancy Vermeulen onderzoek gedaan aan de Universiteit van Antwerpen (Biomedische Fysica) en aan de Technische Universiteit van Delft (nieuwe technologieën voor groener luchtverkeer). Voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België / Solar-Terrestrial Centre of Excellence werkte Nancy Vermeulen mee aan een nieuw instrument om klimaatverandering vanuit de ruimte te meten. Daarnaast doceert zij fysica en wiskunde.

Nancy Vermeulen Commandant Mars simulatiemissie

COMMANDANT - ANALOOG ASTRONAUT


Nancy Vermeulen was commandant en hoofdorganisator van de Mars-simulatie missie "MDRS90". Ze startte dit project op, bracht het aan bij Mars Society - NASA en verkreeg toestemming om een team te leiden op een "Mars simulatie missie" in het "Mars Desert Research Station" in Utah, U.S.A.

Tijdens de missie leerde Nancy hoe wetenschappelijke experimenten tijdens een missie uitgevoerd moeten worden en hoe er moet gehandeld worden tijdens een noodgeval.

Nancy Vermeulen Piloot-Instructeur

PILOOT


Om meer kans te maken astronaut te worden bij de European Space Agency (ESA), volgde Nancy de opleiding tot lijnpiloot bij de Flight Academy van de toenmalige Belgische Koninklijke Luchtvaartmaatschappij Sabena. Als een van de weinige vrouwelijke lijnpiloten vloog Nancy op grote Boeings 727 en Airbus 300. Maar óók vloog ze in oorlogstijd met gevaar voor eigen leven een Airbus 300-vrachtvliegtuig naar Bagdad. Hiervoor ontving zij van de Amerikaanse overheid een speciale onderscheiding voor militaire operaties.

Later werd ze verantwoordelijk voor passagiersvluchten met VIPS en leidde ze zelf professionele lijnpiloten op.

Nancy Vermeulen Kandidaat Astronaut ESA

KANDIDAAT-ASTRONAUT ESA


In 2008 kon het ruimte avontuur beginnen!  Nancy mocht deelnemen aan de zeer strenge astronautenselecties van de European Space Agency. Slechts één op de tien kandidaten was vrouw. Om zich voor te bereiden op het uitgebreide astronauten-trainingsprogramma, leerde Nancy Vermeulen diepzeeduiken, volgde een hoogtestage en werd acrobatie-piloot.

Nancy Vermeulen Sterrenkundige

OPLEIDING


Als kind wist Nancy Vermeulen al wat ze wilde worden: "ruimtevaarder". In haar vrije tijd werkte ze bij de Volkssterrenwacht en in het Planetarium van Antwerpen. De academische studie Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit van Antwerpen sloot zij magna cum laude / met grote onderscheiding af.

Nancy Vermeulen is Master of Science in de Fysica.