Nancy Vermeulen strategisch leiderschapsadviseur & ruimte-ambassadeur

STRATEGISCH LEIDERSCHAPSADVISEUR & PRIVATE-ASTRONAUTENTRAINER


Nancy Vermeulen is ex-commercieel piloot-instructeur, Master in de theoretische natuurkunde en sterrenkunde, was commandant van een Mars-simulatie in Utah en nam deel aan de ESA-astronautenselecties van 2008.

Het universum dichter bij mensen brengen en vice versa, dat is haar persoonlijke missie.

In 2018 richtte ze de Space Training Academy op, waar ze privéastronauten en suborbitale wetenschappers voorbereidt op hun eerste ruimtereis.

Ze is een internationale motiverende spreker en gastdocent voor onder andere: TEDx events, Deloitte University en de Europese Commissie.

In 2021 publiceerde ze het boek “Iedereen Ruimtevaarder” (Lannoo).

In 2023 richtte Nancy Vermeulen NaviQueen Consulting op, waarbij ze haar expertise uit de lucht-en ruimtevaartwereld deelt met de bedrijfswereld. Als strategisch leiderschapsadviseur begeleidt ze zowel organisaties als individuen. Nancy is ook onafhankelijk bestuurslid en lid van Rotary.

Nancy Vermeulen with Sir Richard Branson Virgin Galactic

RUIMTE-AMBASSADEUR


In 2011 kwam Nancy Vermeulen in persoonlijk contact met één van de grote pioniers van de commerciële ruimtevaart industrie Sir Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic dat ruimtereizen verzorgt. Sir Richard inspireerde Nancy Vermeulen om haar kennis en ervaring niet alleen in te zetten voor de wetenschap maar óók om het te delen met het grote publiek. Inmiddels is Nancy Vermeulen een veelgevraagd spreker op internationale podia.

Nancy Vermeulen Commandant Mars simulatiemissie

WETENSCHAPPER


Als wetenschapper heeft Nancy Vermeulen onderzoek gedaan aan de Universiteit van Antwerpen (Biomedische Fysica) en aan de Technische Universiteit van Delft (nieuwe technologieën voor groener luchtverkeer). Voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België / Solar-Terrestrial Centre of Excellence werkte Nancy Vermeulen mee aan een nieuw instrument om klimaatverandering vanuit de ruimte te meten. Daarnaast doceert zij fysica en wiskunde.

Nancy Vermeulen Commandant Mars simulatiemissie

COMMANDANT - ANALOOG ASTRONAUT


Nancy Vermeulen was commandant en hoofdorganisator van de Mars-simulatie missie "MDRS90". Ze startte dit project op, bracht het aan bij Mars Society - NASA en verkreeg toestemming om een team te leiden op een "Mars simulatie missie" in het "Mars Desert Research Station" in Utah, U.S.A.

Tijdens de missie leerde Nancy hoe wetenschappelijke experimenten tijdens een missie uitgevoerd moeten worden en hoe er moet gehandeld worden tijdens een noodgeval.

Nancy Vermeulen Piloot-Instructeur

PILOOT


Om meer kans te maken astronaut te worden bij de European Space Agency (ESA), volgde Nancy de opleiding tot lijnpiloot bij de Flight Academy van de toenmalige Belgische Koninklijke Luchtvaartmaatschappij Sabena. Als een van de weinige vrouwelijke lijnpiloten vloog Nancy op grote Boeings 727 en Airbus 300. Maar óók vloog ze in oorlogstijd met gevaar voor eigen leven een Airbus 300-vrachtvliegtuig naar Bagdad. Hiervoor ontving zij van de Amerikaanse overheid een speciale onderscheiding voor militaire operaties.

Later werd ze verantwoordelijk voor passagiersvluchten met VIPS en leidde ze zelf professionele lijnpiloten op.

Nancy Vermeulen Kandidaat Astronaut ESA

KANDIDAAT-ASTRONAUT ESA


In 2008 kon het ruimte avontuur beginnen!  Nancy mocht deelnemen aan de zeer strenge astronautenselecties van de European Space Agency. Slechts één op de tien kandidaten was vrouw. Om zich voor te bereiden op het uitgebreide astronauten-trainingsprogramma, leerde Nancy Vermeulen diepzeeduiken, volgde een hoogtestage en werd acrobatie-piloot.

Nancy Vermeulen Sterrenkundige

OPLEIDING


Als kind wist Nancy Vermeulen al wat ze wilde worden: "ruimtevaarder". In haar vrije tijd werkte ze bij de Volkssterrenwacht en in het Planetarium van Antwerpen. De academische studie Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit van Antwerpen sloot zij magna cum laude / met grote onderscheiding af.

Nancy Vermeulen is Master of Science in de Fysica.

Nancy Vermeulen strategisch leiderschapsadviseur & ruimte-ambassadeur

MISSIE EN VISIE VAN NANCY VERMEULEN


De ruimte is een poort naar kennis en een bron van innovatie en maatschappelijke evolutie. Die waardevolle inzichten deelt astrofysicus, gastspreker en ruimte-ambassadeur Nancy Vermeulen met het grote publiek via voordrachten, workshops en bijdragen in diverse media. Lees in deze missieverklaring hoe haar kinderdroom evolueerde tot een persoonlijke missie om een verschil te maken.


HET MEISJE DAT NAAR DE STERREN KEEK


"Als jong meisje vond ik het heerlijk om naar de sterren te kijken. In mijn verbeelding zag ik mezelf de meest ongelooflijke dingen doen: door de ruimte reizen, nieuwe werelden ontdekken. Ik voelde me diep verbonden met het universum, de sterren en alles om ons heen. Ik kon niet wachten om te ontdekken wat er ginder ver op ons wachtte. Op dat moment ontstond mijn droom om astronaut te worden.

KAPITEIN VAN MIJN EIGEN LEVEN


Elke beslissing die ik vanaf die dag maakte, stond in het teken van die droom: van mijn hobby’s tot mijn studiekeuze. Maar ik moest geduld hebben, want de weg was lang en bezaaid met obstakels. Zowel fysiek als mentaal moest ik mezelf vaak tot het uiterste drijven. Gelukkig kwam ik onderweg heel wat fantastische mensen tegen die me steunden en aanmoedigden. Maar ik werd ook blootgesteld aan onbegrip, vooroordelen en discriminatie. Het leek wel alsof de wereld niet klaar was voor mijn ambitie. Maar ik gaf niet op, en besloot mijn toekomst in eigen handen te nemen.


INTERNATIONALE SPREKER, STRATEGISCH LEIDERSCHAPSADVISEUR EN RUIMTE-AMBASSADEUR


Ik behaalde mijn diploma in de astrofysica en voegde daar een vlieglicentie als lijnpiloot aan toe. Ik werd toegelaten tot de astronautenselecties van de ESA, en heb zelfs een Mars-simulatiemissie geleid in de woestijn van Utah.

Vandaag ben ik een internationale gastspreker, strategisch leiderschapsadviseur en ruimte-ambassadeur.

Elke dag probeer ik de schoonheid en het belang van de ruimte te delen met anderen door de kennis en de vaardigheden door te geven die ik onderweg heb opgedaan.


MIJN MISSIE OM EEN VERSCHIL TE MAKEN


Tijdens mijn lezingen probeer ik mensen aan te moedigen om hun dromen te volgen, ook als de rest van de wereld daar niet voor open staat. En ik doe aan onderzoek over de verschillende disciplines heen om tot waardevolle inzichten te komen. Ik wil mensen naar boven laten kijken – al is het maar heel even – om het complete plaatje te zien. We wonen allemaal op dezelfde planeet. We zullen allemaal samen moeten werken om de overleving van onze soort te garanderen. Onze huidskleur, geaardheid, geloof of politieke voorkeur: het zijn allemaal artificiële twistpunten die compleet irrelevant zijn als je ze vanuit de ruimte bekijkt. Meer nog, door ons te focussen op deze onderwerpen verliezen we onze belangrijkste levensmissie uit het oog: proberen te overleven als soort in de uitgestrektheid van de ruimte."