COMMERCIËLE VLUCHTEN NAAR DE MAAN: GELDVERSPILLING OF EEN NIEUWE HOOP VOOR DE MENSHEID?


19 september 2018


Gisteren onthulde SpaceX CEO Elon Musk de naam van zijn eerste betalende ruimtetoerist: De Japanner Yusaku Maezawa gaat met de nog te bouwen Big Falcon Rocket (BFR), als alles volgens plan gaat, in 2023 een rondje rond de maan vliegen.

Zijn medepassagiers zijn kunstenaars uit verschillende disciplines van over de hele wereld, die "de mensheid" moeten vertegenwoordigen.  Er zullen natuurlijk enkele beroepsastronauten meevliegen om alles in goede banen te leiden.


Dit is van een heel ander kaliber dan de ruimtevluchten die Virgin Galactic oprichter Sir Richard Branson of Amazon CEO Jef Bezos met zijn Blue Origin willen aanbieden. Daarin kom je maar net buiten de dampkring om na enkele minuten gewichtloosheid weer naar de Aarde te vallen.  De prijzen zijn dan ook van een heel andere grootte-orde: van "slechts tweehonderdduizend dollar" voor een scheervluchtje boven de aardse dampkring tot een onbekend aantal miljoenen voor een sightseeing vlucht rond de Maan.


Gaat dit echt helpen om de wereldvrede te bevorderen zoals de toekomstige Japanse ruimtetoerist het ziet?  Waarom niet?  Persoonlijk juich ik dit soort initiatieven enorm toe. Als kunstenaars en muziekmakers het "overview-effect" kunnen beleven, wie weet welke prachtige kunst en muziek zij voortbrengen om de mensheid te inspireren en te beroeren.  Of misschien kunnen we het tegen die tijd life meemaken op reusachtige schermen en rechtstreeks een beetje meeproeven van dat unieke perspectief.


Onze connectie met de natuur en het heelal is ver zoek, wat zich weerspiegelt in onze dagelijkse, zich steeds meer polariserende samenleving.  Om bij te dragen aan een echt betere wereld, zoals deze Japanner met zijn initiatief wil doen, moeten we met zijn allen heel anders gaan denken, groter, ruimer, vanuit het perspectief van de maan en nog veel verder...

In plaats van rijke visionairs te bekritiseren met dit soort initiatieven, kunnen we ons laten inspireren en meedromen van de mogelijkheden van de toekomst.  Kijk maar naar Columbus die destijds per ongeluk Amerika ontdekt heeft en op die manier heeft bijgedragen aan een totaal nieuwe wereldeconomie.